Dansk Vejhistorisk Selskab
NYHEDSBREV NR. 2021-02

Klik her for at se nyhedsbrevet online

Kære {name} {surname}

Velkommen til det andet nyhedsbrev i 2021

Det er endnu uvist, hvornår det igen bliver muligt at invitere til de sædvanlige medlemsarrangementer. Indtil da vil selskabet som noget nyt afholde virtuelle møder med foredrag. Se indbydelsen til det første herunder. Desuden indeholder nyhedsbrevet (bl.a.) artikler om bemærkelsesværdige rundkørsler.

On-line foredrag på din computer

Tirsdag d. 23. marts kl. 16-17

 

 

Jørgen Burchardt: Åsum Bro - Danmarks vigtigste

 

 

Broen har til tider været Danmarks vigtigste. Indtil ca. 1578 gik al transport fra Nyborg til Odense over et vad ved Odense Å, men da købmændene i Odense ønskede forbindelse til en ny havn i Munkebo, tvang en stærk kongemagt Vestfyns bønder til at bygge og vedligeholde en bro.

Hør om denne og andre broers betydning gennem historien - og om skiftende tiders lokaladministration, vareudveksling og teknologi. Sandelig om ikke også H. C. Andersen bliver blandet ind i fortællingen.

Indlægsholderen er næstformand i Dansk Vejhistorisk Selskab. Han har en lang række bøger om transportens historie bag sig, bl.a. om danske landeveje og om godstransport. Indlægget er et kapitel fra en kommende bog om danske landeveje og broer.

Foredraget kommer du til ved at trykke på knappen herunder fra kl. 15:45. Kom i god tid, så du kan indstille video og lyd på din computer, mobil eller tablet. Alle kan deltage. Send gerne invitationen videre.

Følg foredraget

Foredraget gennemføres som et Zoom-møde. Her kan du se, hvorledes du foretager indstillingerne: Sådan kommer du i gang med Zoom

 

Rundkørsel bliver sløjfet

Siden ændringen af vigepligtsreglerne i 1976 er der anlagt mange rundkørsler i Danmark; men det sker også, at rundkørsler bliver sløjfet til fordel for lysregulerede vejkryds. Her er et par eksempler:

Foto: Gladsaxe Kommunes hjemmeside

Gladsaxe Kommune har meddelt på sin hjemmeside, at Buddinge Rundkørsel på Gladsaxe Ringvej snart bliver ombygget til et lysreguleret vejkryds i forbindelse med anlægget af Hovedstadens Letbane. Som første del af ombygningen er de 13 kastanjetræer i midten af rundkørslen blevet fældet d. 5. marts. Rundkørslen blev anlagt i 1950'erne. Dengang så den sådan ud:

Foto: Annonce i Dansk Vejtidsskrift nr. 11/1958

Vibenshus Runddel på Østerbro blev oprindeligt anlagt som en runddel i 1770'erne, men blev sløjfet i 1970'erne og ombygget til et lysreguleret vejkryds. Navnet Vibenshus Runddel har dog hængt ved.

Vibenshus Runddel 1935

Vibenshus Runddel 2017 med byggepladsen til den nye Metrostation.

 

Bemærkelsesværdige rundkørsler

 

Foto: Skive Kommunes kulturguide

Mange rundkørsler er udsmykket med skulpturer eller lignende for at synliggøre dem for trafikanterne. Samtidig kan de tjene som vartegn for deres by eller egn. Et eksempel er ”Skives 11 stjerner” – 11 skulpturer, som i 2006 blev rejst i 11 rundkørsler i og omkring Skive. De er formgivet af firmaet Jacob Jensen Design, som i 2006 havde haft domicil på Skive-egnen i 40 år. Samtidig kunne firmaets grundlægger fejre sin 80-års fødselsdag. Skulpturerne er betalt af Skive Kommune og et antal lokale firmaer. Læs mere om dem i Skive Kommunes kulturguide.

Et af selskabets medlemmer, Klavs Lind, har oprettet hjemmesiden rundkoersler.dk, hvor man kan se og læse om mange flere bemærkelsesværdige rundkørsler i Danmark.

 
 

Verdens første undersøiske rundkørsel

 

 

Men den mest bemærkelsesværdige er verdens første rundkørsel under havet. Den er bygget af NCC, findes på Færøerne og er en del af Eysturoyartunnilin, som er en boret og sprængt vejtunnel, som forbinder Streymoy og Eysturoy. Vejanlægget og borearbejdet blev påbegyndt i 2016-2017, og tunnelen blev indviet i december 2020.

Læs også artiklen om tunnelen på Wikipedia: Eysturoyartunnilin.

Rundkørslen og tunnelen er udsmykket med skulpturer og en lysinstallation af den færøske kunstner Tróndur Patursson. Se billeder af udsmykningen på Google.

 
 
 
 

Vejhistorie på TV

Tacoma-broens kollaps 7. november 1940

DR2 genudsender for tiden serien om ingeniørkunstens katastrofer, som blev sendt første gang i august 2020. De første 5 episoder blev sendt fra tirsdag d. 9.  til fredag d. 13. marts. De resterende episoder sendes fra mandag d. 15. til fredag d. 19. marts om eftermiddagen. Se tidspunkterne i TV-programmet. Episode 7 og 8 handler bl.a. om hhv. Tacoma-broens og Morandi-broens kollaps. Læs mere om serien og om andre TV-udsendelser om vejhistorie på siden Vejhistorie på TV - Dansk Vejhistorisk Selskab.

 
 

Om dette nyhedsbrev

Selskabet vil meget gerne have tilkendegivelser om nyhedsbrevenes udseende og læsbarhed, om billederne vises korrekt, og modtager gerne forslag til indhold. Send eventuelle bemærkninger til webmaster@vejhistorie.dk.

Hvis nyhedsbrevet tilbageholdes af dit spamfilter, skal du tilføje dvs.info@vejhistorie som sikker afsender og/eller vejhistorie.dk som sikkert domæne i indstillingerne i dit mailprogram.

Dansk Vejhistorisk Selskab

c/o Vejdirektoratet, Carsten Niebuhrs Gade 43, 5. sal, 1577 København V

Web: www.vejhistorie.dk  -  E-mail: dvs@vejhistorie.dk

 
 

Frameld nyhedsbrev

Facebook