Ændring af museumsloven
Som omtalt i nyhedsbrev nr. 2022-06 frygter Dansk Vejhistorisk Selskab for, at en række bevaringsværdige vejhistoriske lokaliteter og genstande, som er opført i 1865 eller senere, vil miste deres hidtidige beskyttelse, og at viden om dem vil gå tabt ved den forestående ændring af museumsloven.
Selskabet indsendte derfor i januar et høringssvar til Kulturministeriet og fik foretræde for Folketingets kulturudvalg d. 27. april. Her fik selskabets formand lejlighed til at fremlægge vores betænkeligheder.
Selskabet foreslog, at der oprettes et center for dokumentation og information, der som et tidsbegrænset projekt skal opbygge den fornødne viden om vores vejhistoriske kulturarv, og som kan anvendes til rådgivning af såvel ministeriet som kommuner og entreprenører m.fl. Forslaget er beskrevet i en hvidbog, som kan downloades her: Hvidbog, Center for dokumentation og information.
Udvalgets tilbagemelding på initiativet var positiv, men kulturministeren har i to senere svar til udvalget meddelt, at "Slots- og Kulturstyrelsen anerkender det store, frivillige arbejde som udføres af Dansk Vejhistorisk Selskab, og som styrelsen også i forskelligt omfang har draget nytte af. Det er imidlertid styrelsens vurdering, at der ikke er behov for et egentligt videnscenter for dokumentation og vidensdeling" og at "Slots- og Kulturstyrelsen også fremadrettet kan håndtere vurderingen og bevaringen af fortidsminderne såvel inden for den landbaserede infrastrukturs kulturarv som inden for andre historiske områder, og at der ikke er behov for etablering af et særligt forskningsmiljø vedrørende landbaseret infrastruktur til at understøtte styrelsens myndighedsarbejde".
Lovændringen er planlagt færdigbehandlet i begyndelsen af juni, således at den kan træde i kraft pr. 1. juli 2022. Se mere på Folketingets hjemmeside under Lovforslag L 135.
|