Dansk Vejhistorisk Selskab

NYHEDSBREV NR. 2023-09

4. juli 2023

Klik på billederne for at se dem i stor størrelse.

Alle links åbner i et nyt vindue.

Kære {name} {surname}

Dødsfald

Civilingeniør Viggo Launbjerg og hans hustru, Anne-Grethe Launbjerg, afgik ved døden med en uges mellemrum d. 12. og 19. maj 2023. Viggo Launbjerg var mangeårigt medlem af selskabet og en af drivkræfterne bag oprettelsen af selskabets milestensgruppe i 2006. Han og hans hustru ydede en stor indsats i arbejdet med registrering og bevaring af de danske milesten og medvirkede ved restaurering og genopstilling af flere milesten på deres oprindelige pladser langs vejene.

Historiker, cand. mag. Karl-Erik Frandsen afgik ved døden d. 25. maj 2023. Han vil blive husket som et engageret medlem af selskabets bestyrelse i perioden 2008-12, udpeget af undervisningsinstitutionerne.

Æret være deres minde.

Storebæltsbroen 25 år

Den 14. juni var det 25 år siden, Storebæltsbroen blev åbnet for biltrafik. Festlighederne i anledning af fødselsdagen blev indledt allerede den 10. juni med et broløb - et halvt maratonløb med start ved Knudshoved og mål ved Halsskov og ca. 10.000 deltagere. I aftenerne omkring fødselsdagen var broen belyst i Dannebrogsfarver. 

Foto: COWI STORY

Fødselsdagen og broens historie blev omtalt i flere medier. Se et udpluk herunder:

Sund og Bælt: Storebæltsforbindelsen - fakta og historie

COWI: The Great Belt Bridge

TV2 ØST: Storebæltsbroen fejrer jubilæum

TV2 FYN: Dokumentar om Storebælt - broen der ændrede Danmark

Martin Wilson Christiansen, STORY, der er medlem af selskabets bestyrelse, har skrevet denne beretning om Storebæltsforbindelsen og den betydning for COWI: 25 år med Storebæltsforbindelsen.

Ferietips

Sommerferien er begyndt, og mange rejsende har allerede begivet sig ud på de danske veje. Her er nogle forslag til besøg og aktiviteter for vejhistorisk interesserede:

Egeskov Slot på Fyn kan man bl.a. besøge Egeskov Veteranmuseum og Falck Museet. Der er desuden udstilling om Mennesker og Mekanik samt en særudstilling om Livet i rækkerne - bilkøerne ved Storebælt før Storebæltsbroen. Se mere om slottets mange udstillinger og events her: Besøg Egeskov Slot. På broen over voldgraven findes to rækker af milesten, som oprindelig har stået langs de fynske hovedlandeveje.

For de modige er der mulighed for at komme til tops på den gamle Lillebæltsbro: Bridgewalking Lillebælt - Udsigt til noget særligt.

For de mindre modige har Middelfart Museum en udstilling om bygningen af broen ved Bridgewalkings velkomstcenter. Se mere her: Den Gamle Lillebæltsbro.

Oplevelsecenter Nyvang ved Holbæk (tidligere Andelslandsbyen Nyvang) bliver der damp og nostalgi d. 13. august, når Damptromleklubben kører med deres tromler. Samme dag er der Veteranflyvedag. Se mere om udstillinger og arrangementer her: Oplevelsecenter Nyvang.

Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm holder åbent alle lørdage og søndage indtil og med efterårsferien. Se hvad der sker på museet her: Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm.

Her finder du en oversigt over nogle af de Danske bilmuseer.

Når du kører på ferie, så vælg gerne en omvej forbi nogle af de historiske veje og se nærmere på de gamle milesten langs vejene.

Tour de France 2023

 

 

Mange danske kører hver sommer sydpå for at overvære en eller flere etaper af Tour de France, som i år er startet i Spanien. Man kan benytte lejligheden til også at besøge nogle af de vejhistoriske lokaliteter på eller i nærheden af ruten. Her er nogle forslag:

Første etape (1. juli) startede og sluttede i Bilbao, hvor verdens ældste bevarede hængefærge findes. Den er 130 år gammel, men er stadig i brug. Læs om den her: Puente Bizkaia.

6. etape (6. juli) kommer Touren forbi Pont Napoléon ved Luz-Saint-Saveur, en høj buebro af sten med et spænd på 42 m (bygget 1869-63).

 

Pont Napoléon

 

11. etape (12. juli) kan man se Viaduc de la Bouble - en 6-fags jernbanebro (gitterdrager), 395 m lang, bygget 1868-71.

13. etape (14. juli - Bastilledagen) kommer Touren igennem Le Montellier, en lille by ca. 30 km nordøst for Lyon, hvor der findes en stor samling af historiske biler fra 1886 til i dag - tilvejebragt og restaureret af Fondation Berliet.

15. etape (16. juli) kommer Touren forbi disse historiske broer: Pont Vieux og Pont Romain

18. etape (20. juli): Pont Morens over Isère i Montmélian. 

 

Pont Neuf

 

Løbet slutter d. 23. juli i Paris med opløb på Avenue des Champs-Élysées. Undervejs passerer rytterne Pont Neuf, som er en af de 37 broer over Seinen i Paris. Læs om nogle af dem her: Paris: The Seine with its bridges and footbridges og se en komplet liste her: List of Bridges in Paris.

Læs alt om Tour de France 2023 på løbets officielle hjemmeside www.letour.fr. Hver enkelt etape er grundigt beskrevet - ikke bare selve ruten, men også seværdigheder og kulturarv langs ruten. Klik på links til Heritage on the Route of the Stage for at se mere.

Verdens vildeste byggede bro

Foto: TECHCOLLEGE

Konkurrencen "Verdens vildeste brobyggere 2023" blev vundet af holdet, som byggede en buebro. Her kan du se TV2NORD's reportage fra begivenheden: Så kom de over kanalen og TECHCOLLEGE's omtale og billedserie fra konkurrencen: Verdens vildeste byggede bro.

Havnebygmesterens Studiesamling og Arkiv

Der var 10 deltagere i rundvisningen d. 25. maj. På billedet herover studeres materiale om nogle af de projekter i havnen, der aldrig blev gennemført. Hvis du ikke havde mulighed for at deltage d. 25. maj, kan du stadig besøge udstillingen inden for dens normale åbningstider, alle hverdage mellem kl. 9 og 15. Læs mere her: Havnebygmesterens Studiesamling og Arkiv.

Rettelse

I nyhedsbrev nr. 2023-08 blev det under overskriften Fra SDFE til SDFI oplyst, at Geodatastyrelsen (GST) er en del af Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur (SDFI). En opmærksom læser har gjort opmærksom på, at det ikke er korrekt. Både GST og SDFI er styrelser under Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet. Webmaster beklager fejlen.

Om dette nyhedsbrev

Selskabet vil meget gerne have tilkendegivelser om nyhedsbrevenes udseende og læsbarhed, og om billederne vises korrekt, og modtager gerne forslag til indhold. Send eventuelle bemærkninger til webmaster@vejhistorie.dk.

Hvis nyhedsbrevet tilbageholdes af dit spamfilter, skal du tilføje dvs.info@vejhistorie som sikker afsender og/eller vejhistorie.dk som sikkert domæne i indstillingerne i dit mailprogram.

Dansk Vejhistorisk Selskab

c/o Vejdirektoratet, Carsten Niebuhrs Gade 43, 5. sal, 1577 København V

Web: www.vejhistorie.dk  -  E-mail: dvs@vejhistorie.dk

 
 

Frameld nyhedsbrev