Dansk Vejhistorisk Selskab

NYHEDSBREV NR. 2023-10

31. juli 2023

Klik på billederne for at se dem i stor størrelse.

Alle links åbner i et nyt vindue.

Kære {name} {surname}

Nyt velkomstcenter for Hærvejen

Foto: Viborg Kommune

Med støtte fra Nordea-fonden etablerer Viborg Kommune nu et helt nyt velkomstcenter for Hærvejen i det gamle rådhus på Stænderpladsen i centrum af Viborg. Velkomstcenteret og andre projekter i Viborg skal forbedre servicen for vandrende og cyklende turister og formidle viden om Hærvejen. Læs mere om projekterne her:

Nordea-fonden: Nyt velkomstcenter bliver samlingspunkt for Hærvejens brugere.

Viborg Kommune: Millioner til Hærvejen i Viborg Kommune.

Nordea-fonden støtter udviklingen af hele Hærvejen gennem projekter i de 15 medlemskommuner i foreningen Udvikling Hærvejen. Fra dennes hjemmeside kan man downloade en folder, som fortæller om strategien for udvikling af Hærvejen 2022 - 2025. Et af indsatsområderne er en styrket formidling af viden om Hærvejen og profilering af Hærvejen som et autentisk, kulturhistorisk ikon i Danmarkshistorien.

Der har tidligere været initiativer til at etablere et egentligt Hærvejsmuseum i Givskud. Projektet er beskrevet i heftet "Hærvejen - levendegjort på ét sted" udgivet af Give-egnens Museum i 1992. I forordet hedder det bl.a.: "Hærvejen er et museum værd, hvor formidling og forskning kan samles på et sted". Projektet er dog aldrig blevet realiseret, men det kan måske blive taget frem igen?

Velkomstcenteret indgår i et større projekt om udvikling af byrum og udearealer i domkirkekvarteret, som for nylig har fået bevilget støtte fra A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal. Se mere om dette projekt på Viborg Kommune hjemmeside: Visioner bliver til virkelighed, hvor der også er et link til en mere detaljeret beskrivelse.

Dronning Alexandrines Bro 80 år

 

Foto: Thue C. Leinhardt/Wikipedia

Den 30. maj var det 80 år siden Dronning Alexandrines Bro mellem Sjælland og Møn blev indviet. Begivenheden fik ikke så megen opmærksomhed som Storebæltsbroens 25-års fødselsdag, men blev dog fejret lokalt. I TV2 ØST's nyhedsudsendelse d. 27. maj var der et indslag om broen og dens indvielse - samt et broløb – det første i broens historie.

Dronning Alexandrines Bro blev tegnet af Anker Engelund og er blevet kaldt Danmarks smukkeste bro. Den blev bygget under 2. Verdenskrig samtidig med Bogødæmningen mellem Møn og Bogø. Broen er afbildet på vores 500 kr.-sedler.

På TV2 ØST's hjemmeside er der desuden to artikler i anledning af fødselsdagen:

I 1943 var Peter med til at indvie ikonisk bro - nu fejrer han dens 80 års fødselsdag

Indviet under krigen - nu skal 80 år gammelt vartegn have forlænget sin levetid

Begge artikler indeholder gamle filmklip fra byggeriet og indvielsen af broen.

I Sjællandske Nyheders omtale af broløbet indgår også gamle billeder og beretninger om brobygningen: 

Fejrer 80 års fødselsdag med broløb

Flere ferietips

Sommerferien nærmer sig sin afslutning, men der er stadig mulighed for at opleve lidt vejhistorie.

På Danmarks Tekniske Museum i Helsingør kan man se udstillingen Frihed på to hjul, der viser underlige, sjove, seje og fjollede cykler fra de sidste 200 år.

Udstillingen Til lands og i luften omfatter bl.a. en enestående samling af biler, der dækker det meste inden for bil-historien i Danmark, bl.a. Danmarks første bil, Hammelvognen fra 1888, Kongehusets første automobil – en Landaulet model 1906 fra Delauney-Belleville, en boble-folkevogn fra 1948, en Volvo PV 444 fra 1947, en Alfa Dana racerbil fra 1958 og nogle af de første danske el-biler.

Se mere om udstillingerne og åbningstider på museets hjemmeside: https://tekniskmuseum.dk/.

Foto: Designmuseum Danmarks hjemmeside

Designmuseum Danmarks udendørsudstilling Urban Heartbeats på museets forplads fejrer 100-års jubilæet for den danske arkitekt, designer og bogtrykker Knud V. Engelhardts plakatsøjle, skiltning og skriftdesign fra 1923, der blev tegnet ­eksklusivt til Gentofte Kommune. Plakatsøjlerne og skiltene med de røde hjerter er et kanonisk eksempel på offentlig designs betydning for visuel og kulturel lokal identitet. Læs mere om dem her: Skilte og byinventar (fra Gentofte Kommunes Atlas over bygninger og bymiljøer (1905)) og her: K. V. Engelhardt i Gentofte Kommune.

Rettelse: I nyhedsbrev nr. 2023-09 var der desværre oplyst forkerte åbningstider for Sporvejsmuseet SkjoldenæsholmMuseet holder åbent fra tirsdag til søndag i skolernes sommerferie (frem til søndag 13. august) og derefter lørdage og søndage indtil efterårsferien, hvor der er åbent alle dage (14. - 22. oktober).

Om dette nyhedsbrev

Selskabet vil meget gerne have tilkendegivelser om nyhedsbrevenes udseende og læsbarhed, og om billederne vises korrekt, og modtager gerne forslag til indhold. Send eventuelle bemærkninger til webmaster@vejhistorie.dk.

Hvis nyhedsbrevet tilbageholdes af dit spamfilter, skal du tilføje dvs.info@vejhistorie som sikker afsender og/eller vejhistorie.dk. som sikkert domæne i indstillingerne i dit mailprogram.

Dansk Vejhistorisk Selskab

c/o Vejdirektoratet, Carsten Niebuhrs Gade 43, 5. sal, 1577 København V

Web: www.vejhistorie.dk  -  E-mail: dvs@vejhistorie.dk

 
 

Frameld nyhedsbrev