Dansk Vejhistorisk Selskab

NYHEDSBREV NR. 2024-04

15. februar 2024

Klik på billederne for at se dem i fuld størrelse.

Alle links åbner i et nyt vindue.

 

Kære {name} {surname}

Husk generalforsamlingen

 

d. 21. februar og det efterfølgende foredrag om vejregler før og nu. Indkaldelse og dagsorden blev udsendt med nyhedsbrev nr. 2024-03.

Man kan stadig melde sig til spisningen på Ristorante Buonu efter foredraget. Tilmelding kan ske her.

Copenhagen Light Festival

 

BRON. Foto: Copenhagen Light Festival

Copenhagen Light Festival finder sted fra d. 2. til d. 25. februar. Den består af et antal lysværker flere steder i byen, som er tændt hver aften mellem kl. 17 og 22. Et af værkerne findes på Knippelsbro (se billedet herover). Det har navnet BRON, og det er en hyldest til broerne som en del af byens historiske arkitektur, men også til Danmarks broer og landets status som pionernation inden for brokonstruktion og arkitektur.

Læs mere om festivalen og se alle lysværkerne på siden Copenhagen Light Festival.

Gustave Eiffel (1832-1923)

 

I Frankrig blev 100-året for Gustave Eiffels død d. 27. december 1923 bl.a. markeret med et 50 minutter langt lysshow ledsaget af elektronisk musik på Eiffeltårnet i Paris. Se showet her.

Tårnet, som er Eiffels mest berømte bygningsværk blev opført til Verdensudstillingen i Paris i 1889, og det har lige siden været Paris' vartegn. Medaljerne til de Olympiske Lege i Paris denne sommer indeholder jern fra dele af tårnet, som i årenes løb er blevet udskiftet. Se medaljerne og læs historien om dem her.

Foto: Per Winther (2010)

Eiffel fik dog størst betydning som brobygger. Han stod for konstruktion og opførelse af et stort antal vej- og jernbanebroer i Frankrig og resten af verden, bl.a. Viaduc de Garabit (se billedet herover). Se en oversigt over alle hans værker her.

Han designede også det indvendige skelet, som er den bærende konstruktion i statuen af Frihedsgudinden i New York. I 1887 blev han involveret i det første Panamakanalprojekt, som endte med konkurs og retssager. Han trak sig derefter tilbage og viede resten af sit liv til forskning inden for meteorologi og aerodynamik.

Hans efterkommere har dannet en sammenslutning, ADGE, som arbejder for at forsvare hans minde og bevare hans mange værker. På dens hjemmeside findes en beskrivelse af Eiffels liv og værker samt et arkiv med artikler

Om dette nyhedsbrev

Selskabet vil meget gerne have tilkendegivelser om nyhedsbrevenes udseende og læsbarhed, og om billederne vises korrekt, og modtager gerne forslag til indhold. Send eventuelle bemærkninger til webmaster@vejhistorie.dk.

Hvis nyhedsbrevet tilbageholdes af dit spamfilter, skal du tilføje dvs.info@vejhistorie som sikker afsender og/eller vejhistorie.dk som sikkert domæne i indstillingerne i dit mailprogram.

Dansk Vejhistorisk Selskab

c/o Vejdirektoratet, Carsten Niebuhrs Gade 43, 5. sal, 1577 København V

Web: www.vejhistorie.dk  -  E-mail: dvs@vejhistorie.dk

 
 

Frameld nyhedsbrev