Dansk Vejhistorisk Selskab

NYHEDSBREV NR. 2024-10

3. august 2024

Klik på billederne for at se dem i fuld størrelse.

Kære {name} {surname}

Via Appia er blevet en del af verdens kulturarv

 

UNESCO's World Heritage Committee har på sit møde i juli optaget 24 nye steder på listen over verdens kulturarv, deriblandt romervejen Via Appia. Dermed er der i alt 60 steder i Italien på listen.

Via Appia er den ældste og vigtigste af de veje, som romerne anlagde. Den kaldes også Regina Viarum - vejenes dronning. Den første strækning fra Rom til Capua blev anlagt i år 312 fvt. Den blev senere forlænget til Brindisi. Romervejene var oprindeligt militære veje, men de fik stor betydning for udvikling af kultur og handel i de lande, de gik igennem.

Læs mere om Via Appia på Wikipedia: Appian Way

Se andre veje og ruter på UNESCO's liste på selskabets hjemmeside: UNESCO World Heritage Routes.

TV-serie om rundkørsler

 

DR2 vil i løbet af efteråret bringe en serie udsendelser med overskriften "Hvor rundkørslen ender". Serien består af 5 episoder, som allerede nu kan ses på dr.dk.

I foromtalen hedder det bl.a.: "På et humoristisk og uforudsigeligt roadtrip opsøger komikerparret Brian Lykke og Kasper Nielsen nogle af de mærkeligste og mest spektakulære rundkørsler i Danmark." 

Foto: Tomas Koeser/Skive Kommunes mediebibliotek

I episode 1 går turen til Skive, hvor 11 rundkørsler omkring byen i 2006 blev udsmykket med skulpturer. Kunstværkerne er beskrevet i denne folder: Skives 11 stjerner og i Skive Kommunes skulpturguide. Skive Museum har lige nu en udstilling om de 11 stjerner.

I de følgende episoder besøger parret Bornholm, Nørre Snede, Haderslev og "den rundkørselkunstløse by Humlebæk".

Det fremgår endnu ikke, hvornår udsendelserne vil blive bragt på DR2, og om der er planlagt en sæson 2.

Man kan se billeder af flere bemærkelsesværdige danske rundkørsler på den private hjemmeside 100 rundkørsler.

Paris' broer

 

Seinen spiller en fremtrædende rolle under de olympiske lege i Paris. Den var scenen for åbningsceremonien, og svømmedisciplinen i triathlon-konkurrencerne samt marathonsvømningen i Seinen har startsted ved Pont Alexandre III.

Pont Alexandre III (Foto: Wikipedia)

De første broer over Seinen blev bygget allerede i Romertiden. I Middelalderen blev bygget flere broer, der forbandt Île de la Cité med begge Seinebredder. I dag er der 37 broer over Seinen inden for Paris' byområde, heraf 5 fodgængerbroer og 2 jernbanebroer. Den ældste er Pont Neuf, som blev bygget mellem 1578 og 1607.

Pont Neuf 1615 (Merian)

Der findes flere oversigter over Paris' broer med links til beskrivelser og billeder af de enkelte broer, bl.a.

Især den sidstnævnte indeholder mange billeder med detaljer af de enkelte broer.

Verdens vildeste brobyggere 2024

 

Den årlige konkurrence om at blive "Verdens vildeste brobyggere" fandt i år sted i Herning. Der var tre konkurrerende hold, som skulle opføre hver sin gitterbro over kanalen ved Fuglsang Torv.

Foto: Opslag på VVB facebookside

Vinderholdet blev hold 3, som havde bygget en bro med en bænk og to hængekøjer på midten for at gøre broen til "en hyggelig oplevelse".

Læs mere og se billeder fra konkurrencen her:

Om dette nyhedsbrev

Selskabet vil meget gerne have tilkendegivelser om nyhedsbrevenes udseende og læsbarhed, og om billederne vises korrekt, og modtager gerne forslag til indhold. Send eventuelle bemærkninger til webmaster@vejhistorie.dk.

Hvis nyhedsbrevet tilbageholdes af dit spamfilter, skal du tilføje dvs.info@vejhistorie som sikker afsender og/eller vejhistorie.dk som sikkert domæne i indstillingerne i dit mailprogram.

Dansk Vejhistorisk Selskab

c/o Vejdirektoratet, Carsten Niebuhrs Gade 43, 5. sal, 1577 København V

Web: www.vejhistorie.dk  -  E-mail: dvs@vejhistorie.dk

 
 

Frameld nyhedsbrev