Vejhistorisk studietur til Holsten
Arne Rosenkvist fortæller om den gamle stenbro ved Sütel. Foto: Ulrik Blindum.
16 deltagere havde en vellykket tur til Holsten fra d. 13. til d. 16. september. Turens første dag handlede primært om den nye Femern Bælt forbindelse. Vi besøgte INFO-centeret i Burg på Femern og så derefter Femernsundbroen, som vil blive suppleret med en vej- og jernbanetunnel under Femernsund.
Turens anden dag handlede om transporten af salt fra Lüneburg til Lübeck på gamle brolagte veje og på kanaler. Fra Lübeck blev det sejlet videre sildemarkederne i Danmark og Skåne. Desuden var der afstikkere til steder, som har haft betydning for Danmarks historie under 2. Verdenskrig og den kolde krig.
Tredjedagen handlede om chausséerne i Holsten og deres milesten. Der var et længere ophold i Bad Bramstedt med en vandring gennem Altonaer Strasse med brolægning fra 1926 og et besøg ved de to historiske broer fra 1832, Friedrichsbrücke og Beeckerbrücke. På tilbagevejen mod hotellet i Bad Oldesloe så vi den historiske Königsbrücke, opført i 1785. Dagen sluttede med en byvandring i den gamle del af Bad Oldesloe, hvor rådhuset er tegnet af den danske arkitekt C. F. Hansen.
På fjerdedagen gik turen tilbage mod Danmark. Undervejs var der et stop i Bornhöved, hvor vi så mindesten for tre slag, der har haft betydning for Danmarks historie. Ved Pfingstberg nær Plön besøgte vi erindringstavlerne om den første makadamvej i Holsten, der blev anlagt som prøvestrækning forud for anlægget af chausséerne.
Der vil komme en mere udførlig omtale af turen på Selskabets hjemmeside og i førstkommende nummer af VEJHISTORIE. |