Beskyttelse af kilometersten
100-kilometerstenen på rute 23 øst for Kalundborg.
Slots- og Kulturstyrelsen (SLKS) har i et nyhedsbrev d. 31. oktober oplyst, at styrelsen er gået i gang med at revurdere beskyttelsen af en række forsvarsværker og kilometersten mv., der er opført i 1865 eller senere. Beskyttelsen skal tilpasses synlighed og bevaringsgrad og skal gøre beskyttelsen mere klar og forståelig end i dag.
Revurderingen sker som følge af ændringen af museumsloven i 2022 med henblik på, om beskyttelsen skal fastholdes eller indskrænkes eller eventuelt helt ophøre. Den omfatter bl.a. vej- og banehistoriske anlæg, som eksempelvis kilometersten langs veje, broer og jernbanestrækninger. SLKS vil orientere relevante myndigheder og interessenter om ændringer og eventuelle følgevirkninger. Læs hele SLKS's nyhedsbrev her.
Alle danske kilometersten er opsat efter kilometersystemets indførelse i 1907 og er derfor ikke længere automatisk beskyttet. Nogle af dem - men langtfra alle - er registreret i SLKS's database "Fund og Fortidsminder". Det er Dansk Vejhistorisk Selskabs opfattelse, at kilometerstenene er en væsentlig del af vores vejhistoriske kulturarv, og at flest muligt af dem bør bevares.
Ændringen af museumsloven har været omtalt i flere af selskabets nyhedsbreve i 2022: 2022-06, 2022-08 og 2022-16.
Selskabet forventer at blive orienteret som interesseorganisation og ser sig gerne medinddraget i revurderingen. |