1

Velkommen til Dansk Vejhistorisk Selskab

Selskabets formål er at fremme interessen for den historiske udvikling af Danmarks veje og deres brug ud fra samfundsmæssige og tekniske synspunkter.

Nyt fra selskabet

Nyhedsbrev nr. 2022-15 er udsendt d. 11. oktober. Det indeholder en omtale af foredraget om bilsamlefabrikker i Danmark, lidt nyt om kommende arrangementer, en anbefaling af nogle af arrangementerne i efterårsferien og under Kulturnatten i København samt et forvarsel om ændring af hjemmesidens udseende.

På siden Nyhedsbreve kan du se indholdet af alle udsendte nyhedsbreve samt tilmelde dig, hvis du vil abonnere på nyhedsbrevene.

Der er lagt et referat af studierejsen til Irland på hjemmesiden. Se det her: Referat af studierejse.

Nye bøger

 

Da Chausséen kom til Skanderborg af Michael Hertz.

En spændende fortælling om anlæggelsen af Danmarks hovedveje omkring år 1800. Bogen udgives i et samarbejde med Museum Skanderborg og foreningen Dagmars Brobisser. Se en mere udførlig omtale af bogen på siden Nye bøger.

 

 

Tidsskriftet VEJHISTORIE

VEJHISTORIE nr. 40 er netop udsendt til selskabets medlemmer. Det indeholder to artikler om hhv.

Dansk Veteranbil Klubs bibliotek, som indeholder ca. 14.000 bøger og flere hundrede tidsskrifter samt en stor samling af fotografier, bilbrochurer og avisudklip om motorhistoriske emner. Læs mere om klubben og biblioteket her: https://veteranbilklub.dk/.

Viabundus, som er en ny digital indgang til vejhistorien i perioden fra ca. 1350 til 1650. Læs mere om Viabundus her: Viabundus – pre-modern street map.

På siden Tidsskriftet VEJHISTORIE er der links til tidligere numre af VEJHISTORIE (indtil 2020) samt indholdsfortegnelser og forsider af de nyeste numre.

Hvis VEJHISTORIE udebliver, bedes man meddele det til redaktionen.

 

Bliv medlem

Interesserer du dig for veje og broer og deres historie? – så bliv medlem af Dansk Vejhistorisk Selskab. Som medlem har du adgang til at deltage i selskabets arrangementer, f.eks.

  • møder og foredrag om vejhistoriske emner,
  • besøg og ekskursioner i Danmark og udlandet,

og du får gratis tilsendt tidsskriftet VEJHISTORIE. Alle interesserede kan blive medlem – du behøver ikke at være ingeniør eller historiker for at deltage. Læs mere om selskabet og dets aktiviteter her på hjemmesiden. Du kan melde dig ind på siden MEDLEMSKAB.

Nyt fra Milestensgruppen

Det har længe været selskabets ambition, at indholdet af databasen “Sten Langs Vore Veje” (SLVV) skulle gøres tilgængeligt på hjemmesiden, således at alle interesserede kan finde oplysninger om de danske milesten. Det er nu ved at blive realiseret. Der er oprettet et interaktivt Kort over danske milesten, hvor man ved at klikke på en markør på kortet åbner et vindue med oplysninger om den pågældende sten. Det er også muligt at søge via en oversigt over Milesten pr. kommune. Indledningsvis er alle de milesten i Danmark og de tidligere danske hertugdømmer i Slesvig-Holsten, som Milestensgruppen har registreret, indlagt på kortet. Detaljerede beskrivelser med billeder af alle sten er under udarbejdelse og vil løbende blive tilføjet. Se mere på siden Databasen Sten Langs Vore Veje.

Brochurer om selskabet og Milestensgruppen

Den digitale version af to brochurer er blevet opdateret, bl.a. på grund af selskabets flytning til ny adresse. Brochurerne kan ses og downloades her: DVS-brochure og Brochure om Milestensgruppen. Der er endnu ikke trykt nye oplag af brochurerne.

EU’s persondataforordning

Selskabet er omfattet af EU’s nye persondataforordning og skal som dataansvarlig sikre, at behandlingen af medlemmernes personoplysninger sker i overensstemmelse med forordningen. Se hvad selskabets ansvar indebærer og om medlemmernes ret til indsigt i egne personoplysninger på siden Persondatapolitik.

 

Kender du denne bro?

 

Ved du, hvad denne bro hedder og hvor den ligger? Så kan du deltage i denne måneds “Bridge of the Month Quiz”. Klik på billedet for at se en større version – og klik på dette link: Bridge of the Month Quiz for at deltage i quizzen og se løsningen på sidste måneds quiz.

 

 

Om forsidebilledet

Selskabet har i mange år brugt Andreas Juuels maleri “Parti fra Geels Bakke ved Røjels Bom” som profilbillede på hjemmesiden. Læs mere om maleriet, kunstneren og stedet her: Forsidebilledet.