Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Vejhistorisk tur til Midtjylland og Himmerland

20. september 2019 kl.09:30 - 21. september 2019 kl.17:00

Selskabets vejhistoriske ekskursion går i år til Midtjylland og Himmerland

og finder sted fredag den 20. september – lørdag den 21. september 2019.

Amtmand Hoppes Bro i Langå fra 1905 – Danmarks første vejbro af jernbeton

 

Den islandske Abbed Nicolaus delte pilgrimsvejen igennem Jylland op i to dagsmarcher fra Aalborg til Viborg og syv dagsmarcher fra Viborg til Hedeby ved Dannevirke. Det er sidstnævnte vejstrækning, Hugo Matthiessen betegner som Hærvejen i sin berømte beskrivelse fra 1930.

Hovedmålet for denne vejhistoriske ekskursion er overvejende Hærvejen på strækningen mellem Vejle og Viborg, nogle broer i Himmerland samt Amtmand Hoppes Bro ved Langå.

Programmet

Programmet er i store træk følgende: Vi starter fredag den 20. september fra busselskabet PAPUGAs garageanlæg på Lundahl Nielsens Vej 1 i Vejle kl. 9.30, hvor de, der kommer i bil, kan parkere. Næste stop er ved Vejle Banegård kl. 10,00, hvor vi samler de deltagere op, der kommer med tog til Vejle.

Herfra går turen ad hovedvej 13 nordpå via bl.a. Kollemorten og Hampen. Forbi mindelunden ved Hørbylunde Bakke, hvor Kaj Munk blev fundet myrdet, og ikke langt herfra den nye motorvejsbro over Funder Ådal, som Selskabet besigtigede i 2009, da den var under opførelse. Desuden ses det gamle vadested over Funder Bæk.

Videre over Klosterlund til Grathe Hede, Dollerup Bakker og hærvejsstenen ved Hald Ege. I Viborg besøger vi Søndermarkskirken, hvor der findes en række Bayeux-agtige hærvejstæpper.

Overnatning sker på Motel Viborg, Århusvej 3, 8800 Viborg. Aftensmaden indtages på Rindsholm Kro.

Lørdag drager vi mod Himmerland ad rute 13 – den gamle pilgrimsvej. Dette område har Selskabet ikke tidligere besøgt. Undervejs kører vi på flere strækninger af den gamle hovedvej 13 og ser bl.a. Løvel Bro – ”Himmerlandsbroen”, som fra gammel tid udgjorde adgangen til Himmerland.

Her er der ikke længere et vandskel, vi kan følge, her har vejen fundet sine spor igennem moræne- og smeltevandslandskabet. Vi skal se Borremoseanlægget, besøge findestedet for Gundestrupkarret, hvor en kæmpesten med inskription af Himmerlands digter, Johannes V. Jensen, viser stedet. Herefter forlader vi det gamle pilgrimsspor og tager vejen sydpå, hvor vi supplerer de gamle spor med nyere tider, som f.eks. milesten og Danmarks første vejbro af jernbeton, Amtmand Hoppes Bro i Langå.

Sluttelig går turen tilbage til Vejle, hvor vi ankommer i tide til afgang nordpå mod Århus og mod København ca. kl. 17.00 fra banegården. Bussen fortsætter mod PAPUGAs garageanlæg for dem, der har bilen holdende her.

 

Tilmelding og betaling

Prisen for turen bliver 1.850 kr. pr. person for dem, der ønsker dobbeltværelse, og 2.000 kr. pr. person for dem, der vil have enkeltværelse. Prisen omfatter bustransport, overnatning og forplejning.

Bindende tilmelding gerne hurtigst muligt af hensyn til reservation af hotelværelser dog senest 12. august 2019 til Ulrik Blindum, ub@vd.dk, eller via Selskabet hjemmeside www.vejhistorie.dk. Oplys venligst, om du står på ved PAPUGAs garageanlæg eller på banegården i Vejle, samt om du ønsker enkelt- eller dobbeltværelse.

Betalingen sker ved bankoverførsel til DVS’ konto i Danske Bank: reg.nr. 9570, konto nr. 1691791, med anførelse af afsender. Dette også senest 12. august 2019. På grund af sommerferie kan det være, at du/I først får en bekræftelse i begyndelsen af august.

Betaling refunderes ikke ved udeblivelse fra turen. Der henvises i stedet til egen forsikring.

I tilfælde af flere tilmeldinger end der er plads til på turen, gælder først-til-mølle princippet.

 

Turen er planlagt og guides af vore medlemmer, ingeniør Arne Rosenkvist, som tidligere har stået for ture på Hærvejen og civilingeniør Ulrik Blindum.

 

 

Der er lukket for tilmeldinger til dettte arrangement

Detaljer

Start:
20. september 2019 kl.09:30
Slut:
21. september 2019 kl.17:00

Arrangør

Dansk Vejhistorisk Selskab
Hjemmeside:
www.vejhistorie.dk

Sted

Jylland
Viborg, Danmark