1

Vejhistorie på TV

Siden indeholder en oversigt over TV-udsendelser med vejhistorisk indhold, som har været vist på danske og udenlandske TV-kanaler. Flere af udsendelserne kan ses eller genses på TV-kanalernes respektive hjemmesider. Nogle af udsendelserne kan desuden ses i uddrag eller fuld længde på YouTube.

Oversigten er langt fra komplet. Hvis du kender en udsendelse, som bør være med på siden, så send en e-mail til webmaster@vejhistorie.dk.

Bertelsen på Shikoku 88

DR2 genudsendte i første halvdel af april 2021 reportageserien fra 2017 om den danske journalist Mikael Bertelsens vandring på pilgrimsruten på den japanske ø Shikoku. Hvis du ikke fik set serien på TV, kan du indtil april 2022 finde den på dr.dk: Bertelsen på Shikoku 88 (10 episoder à ca. 30 minutters varighed). Læs mere om Shikoku 88 og andre pilgrimsruter på siden Pilgrimsruter.

Ingeniørkunstens katastrofer

DR2 genudsender i den kommende tid den britiske dokumentarserie om ingeniørkunstens katastrofer. Første episode kan ses mandag d. 28. marts 2022. Serien er fra 2019. Dens originaltitel er “Disasters Engineered“. Af særlig interesse for vejhistorikere er episode 7, som bl.a. handler om Tacoma-broens kollaps, og episode 8, som bl.a. handler om Morandi-broens kollaps. Alle episoder kan ses på dr.dk indtil 31. januar 2023.

En udsendelse med beslægtet emne: “Når broer slår ihjel“, blev sendt på DR2 i september 2020. Den handler også om Morandi-broens kollaps. Den kan stadig ses på dr.dk indtil 31. december 2022.

Da Danmark blev flettet sammen

DR2 har i august 2021 genudsendt de fire programmer om dansk transporthistorie med den fælles overskrift “Da Danmark blev flettet sammen”. Programmerne skal give seerne forståelse for betydningen af en veludbygget infrastruktur med havne, kanaler, jernbaner, hovedveje og lufthavne. Episode 1 handler om kanaler og havne. Episode 2 handler om de danske veje, især den gamle Hovedvej A1 og Fugleflugtslinien. Episode 3 handler om de danske jernbaner og stationsbyer. Episode 4 handler om dansk indenrigsluftfart. Alle fire episoder kan stadig ses på dr.dk indtil slutningen af august 2022.

Manden bag det moderne menneske: C.D.F. Reventlow

TV-kanalen DK4 har lavet en udsendelse om manden bag Vejforordningen af 1793, Grev C. D F. Reventlow, og Reventlowmuseet på herregården Pederstrup på Lolland. Se omtale og sendetider på www.dk4.dk.

Verdens vildeste broer

DRK genudsendte endnu en gang den britiske dokumentarserie om ”Verdens vildeste broer” (World’s Greatest Bridges) i marts 2021. Serien består af 6 udsendelser, hvori den britiske ingeniør Rob Bell fortæller om nogle af verdens mest ikoniske broer: The Golden Gate Bridge, Sidney Harbour Bridge, The Ironbridge, Brooklyn Bridge, Severn Bridge og Viaduc de Millau. Hver udsendelse varer ca. 45 minutter. Udsendelserne er nu fjernet fra Danmarks Radios hjemmeside, men kan stadig findes på YouTube.