Ferietips

Uanset hvor du holder ferie – i Danmark eller i udlandet – er det næsten altid muligt at finde en vejhistorisk interessant lokalitet i nærheden.

Find selv stederne på disse sider:

Her er nogle steder, som var særligt aktuelle i 2018.

Klik på billederne for at se dem i fuld størrelse.

 

Tisvildeleje

Skal du til Tisvildeleje, kan du vandre en tur i det naturskønne område Tisvilde Hegn – Tibirke Bakker og Ellemosen. Her kan du se oldtidsvejen Tibirkevejen.

På vej til eller fra Tisvildeleje kan du vælge at køre forbi Holbo Herreds Vej fra middelalderen. Den ligger ved Nellerødvej 23, lidt øst for Helsinge.

Se mere på siden Historiske veje i Danmark.

 

Kronprinsesse Marys Bro

Broen er en del af den nye fjordforbindelse over Roskilde Fjord syd for Frederikssund. Byggeriet er i fuld gang, og forbindelsen forventes at blive åbnet for trafik i 2019. Vejdirektoratet har oprettet informationscentre på begge sider af fjorden, som fortæller om projektet og om udviklingen af infrastrukturen i området.

Kronprinsesse Marys Bro skal aflaste den nuværende Kronprins Frederiks Bro i Frederikssund som i 1935 afløste en ældre pontonbro på stedet.

I Frederikssund kan man også besøge J. F. Willumsens Museum eller overvære det årlige vikingespil.

Se mere på disse sider:

 

Dronning Alexandrines Bro

Dronning Alexandrines Bro (eller Mønbroen), som forbinder Sjælland og Møn, er blevet kaldt Danmarks smukkeste bro. Den blev indviet d. 30. maj 1943 og er således netop fyldt 75 år. Se dette filmklip fra indvielsen af broen.

I 2018 fyldte Møns eneste købstad, Stege, 750 år. Det markeredes med en række arrangementer i løbet af året.

Og når man er på Møn skal man naturligvis besøge Møns Klint og Geocentret, som fortæller om klintens tilblivelse.

Se mere på disse sider:

 

Sallingsundbroen

I 2018 var det 40 år siden, Sallingsundbroen blev indviet. Broen erstattede den hidtidige Sallingsund Færgefart mellem pinen og Plagen. I anledning af jubilæet havde Museum Mors en særudstilling om broen i mejeribygningen på Dueholm Kloster. På TV MIDTVESTs hjemmeside kan man se et 11½ minutter langt indslag om broen med filmoptagelser fra broens bygning.

Der er mange andre seværdigheder og naturoplevelser på Mors og i Limfjordslandet.

Se mere på disse sider:

 

Frilandsmuseet Hjerl Hede

Frilandsmuseet Hjerl Hede mellem Skive og Holstebro er et arbejdende museum, hvor der takket være mange frivillige børn og voksne er mange aktiviteter og levendegørelser i løbet af sæsonen. Det er mindre kendt, at der på museet også er en brolagt vej, som er en kopi af den brolagte vej i Nyrup Hegn i Nordsjælland. Langs vejen er der opstillet fire milesten af Ole Rømer-typen, som oprindeligt har stået forskellige steder i Midt- og Vestjylland. Museet har også en femte, mere monumental milesten, som stammer fra det gamle Aalborg Amt.

Se mere på disse sider:

 

Eskilstuna

De færreste betragter vel Eskilstuna som et egentligt turistmål. Men i Eskilstuna findes bl.a. Munktellmuseet, hvor man kan opleve 180 års svensk industrihistorie. Man kan f.eks. se den første svenske traktor (fra 1913) og en samling af entreprenørmaskiner (vejhøvle, vejtromler mm.). Eskilstuna Stadsmuseum er (også) et industri- og teknikhistorisk museum. I Kjula, ca. 10 km øst for Eskilstuna ligger Väghistoriska Samlingarna, som er det svenske vejmuseum.

Se mere på disse sider:

 

Die Chaussee Kiel-Altona

Hvis du vil undgå bilkøen på A7-motorvejen mellem Frøslev og Hamburg, så følg i stedet den historiske chaussé Kiel-Altona på en del af vejen og se nogle af de gamle danske milesten fra 1832 med Frederik VI’s monogram. Se også den genopdagede og frilagte bro ved Rotenhahn. Udstillingen om chausséen og dens historie på slottet i Bad Bramstedt lukkede d. 13. juli, men man kan i stedet se den historiske Friedrichsbrücke fra 1833.

Se mere på disse sider:

 

 

Viaduc de Millau

Hvis du skal til Sydfrankrig, er det oplagt at besøge Millau og se den imponerende bro over Tarn-dalen. Der er en udstilling om broen og dens opførelse lige under syd-enden af broen. Hvis du kan lide ost, bør du også besøge Roquefort, der har givet navn til den berømte ostetype. Byen ligger kun få km fra Viaduc de Millau.

Se mere på disse sider:

 

Pont du Gard, Nîmes og Arles

Pont du Gard er et imponerende eksempel på romernes ingeniørmæssige formåen. Besøg museet, der viser, hvordan akvædukten blev opført I turistsæsonen bliver akvædukten belyst om aftenen, og der bliver opført lysshows med akvædukten som kulisse. Se nærmere på siden  Agenda.

Fra Pont du Gard er der ikke langt til Nîmes og Arles, hvor der er andre velbevarede minder fra romertiden. Arles var et trafikknudepunkt, hvor flere romerveje mødtes. Besøg museet Arles Antiques med samlinger, der bl.a. beskriver byens vigtighed for handel og samfærdsel i romertiden.

Van Gogh opholdt sig i Arles og Saint-Rémy de Provence 1888-90 og malede mange billeder med lokale motiver. Fra Arles er der kun få km ud til “van Goghs bro”, Pont Langlois.

Se mere på disse sider: