Andre spektakulære veje og broer

image_print

Denne side indeholder links til oversigter over og beskrivelser af veje og broer, som – uden at være historiske – dog er spektakulære, for eksempel på grund af deres størrelse, konstruktion, betydning o. lign.

Desuden indeholder siden en oversigt over større vejtunneler i Danmark og udlandet.

NB: For at forenkle menustrukturen på hjemmesiden vil indholdet af denne side gradvist blive overført til siderne om historiske veje og historiske broer

 

Spektakulære veje

 

Oversigtssider

Dangerous Roads er en hjemmeside med beskrivelser og billeder af et stort antal spektakulære veje i hele verden – ikke blot de farligste, men også de højeste og de smukkeste. Der er tilsvarende beskrivelser og billeder af nogle af verdens længste tunneller. Man kan søge på siden vha. et interaktivt kort.

 

Danmark

Margueritruten er en mere end 3.600 km lang rute, som siden 1991 har ledt danskere og turister rundt i landet. På den lange og alsidige rute passerer man nogle af Danmarks smukkeste naturområder og kommer forbi over 200 af landets største seværdigheder. Læs mere om Margueritruten på VisitDenmark.dk og udinaturen.dk.  Naturstyrelsen har siden 2012 haft ansvaret for at formidle og vedligeholde Margueritruten på digitale kort.

 

 

 

Spektakulære broer

Oversigtssider

Flere websteder har oversigter over berømte eller bemærkelsesværdige broer. Andre indeholder databaser med billeder af og oplysninger om broer. Udvælgelse og sortering kan variere meget (f.eks. konstruktionsmåde, byggemateriale, geografisk placering mv.).

Her er et udvalg af links:

The most spectacular bridges in the world er en hjemmeside med beskrivelse og billeder af nogle af verdens mest spektakulære broer – de farligste, de højeste, de længste osv. Man kan søge på siden vha. et interaktivt kort.

http://www.bridgesdb.com/: Engelsk hjemmeside med omtale af nogle af verdens berømte og bemærkelsesværdige broer.

The happy pontist er en blog fra the United Kingdom om broer og brodesign. Den har et stort antal indlæg om broer og broprojekter. Siden kan virke lidt uoverskuelig, men der mulighed for at søge vha. et søgefelt og labels.

https://structurae.net/structures/: Structurae er en international database for Civil and Structural Engineering. Den indeholder oplysninger om mere end 68.000 anlæg og konstruktioner, herunder broer, tunneler og veje.

Bridges: Oversigt over broer på waymarking.com, sorteret efter konstruktionsmåde.

Broer.no: En privat norsk hjemmeside med billeder af og de vigtigste data for et antal historiske og/eller spektakulære broer i mere end 20 lande (flest fra Norge).

Bridge of the Month. På denne side bliver der hver måned vist et billede af en historisk eller spektakulær bro. Hvis man kan identificere broen ved dens navn og beliggenhed, kan man deltage i en konkurrence. På siden er også billeder af de tidligere viste broer tilbage til 1999. Indehaveren af siden, Robert Cortright, er fotograf og har udgivet flere bøger med billeder af broer. Se dem her: Fotografiske billedværker.

Dezeen.com er et engelsk arkitektur- og designmagasin på nettet. Det indeholder bl.a. sider om interessante broer og broprojekter – især fra en arkitektonisk vinkel. Se dem her: dezeen.com.

Verdens højeste broer

http://www.highestbridges.com/ er en omfattende oversigt over verdens højeste vejbroer og jernbanebroer. For de fleste broer er der en beskrivelse, tegninger og fotos og kortudsnit/satellitfoto med placering.

På Wikipedia findes to oversigter over verdens højeste broer. Den ene er sorteret efter broens største totale højde fra konstruktionens øverste punkt til jord- eller vandoverfladen under broen: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_tallest_bridges. Den anden er sorteret efter brodækkets største højde over jord- eller vandoverfladen under broen: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_highest_bridges.

Verdens længste broer

Oversigt over verdens længste broer sorteret efter total længde: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_longest_bridges.

Verdens længste brofag (spænd)

Denne side indeholder en liste for hver brotype (konstruktionsmåde): http://bridge.aalto.fi/en/longspan.html. Long-span Bridges er et særnummer af magasinet Bridge design & Engineering udgivet af Hemming Group, London. Cantilever-broer: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_longest_cantilever_bridge_spans. Hængebroer: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_longest_suspension_bridge_spans. Skråstagsbroer: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_longest_cable-stayed_bridge_spans. Buebroer (stål og beton): https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_longest_arch_bridge_spans. buebroer (sten): https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_longest_masonry_arch_bridge_spans Gitterdragerbroer: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_longest_continuous_truss_bridge_spans.

Danmark

Lillebæltsbroerne

Se Middelfart Museums side om Lillebæltsbroerne. Man kan komme på bridgewalking på den gamle Lillebæltsbro. Læs mere på siden http://www.bridgewalking.dk/. Ved Bridgewalkings velkomstcenter er der skiftende udstillinger om broen og dens historie.

 

Større vejtunneler

Danmark

Femern Bælt-forbindelsen

Læs om den kommende faste forbindelse over Femern Bælt på Transport- og Boligministeriets temaside: Den faste forbindelse over Femern Bælt. Læs mere om tunnelen og byggearbejdet her: http://femern.com/da.