Broer i Frankrig

image_print

Pont Flavien ved Saint-Chamas (Sydfrankrig) (1. årh. e. Kr.)

Der findes et stort antal historiske broer i Frankrig. Flere af den stammer fra romertiden.

Broer med meget høj national bevaringsværdi er klassificeret som nationale monumenter.

Broer med høj regional bevaringsværdi er optaget på en supplerende liste over nationale monumenter.

Derudover findes der et stort antal broer, som er spektakulære på grund af deres størrelse, konstruktionsmåde, arkitektur eller historiske betydning.

På fransk Wikipedia findes flere fortegnelser over historiske og spektakulære broer. Fortegnelserne omfatter alle typer af broer (vej- og jernbanebroer, fodgængerbroer, akvædukter, kanalbroer og hængefærger), og de kan være opdelt på forskellige måder (f.eks. efter bevaringsværdi, type, konstruktionsmåde og/eller geografisk placering).

Herunder findes links til et udvalg af disse fortegnelser – fortrinsvis fra fransk Wikipedia. Det er muligt at søge eller sortere i nogle af de fortegnelser, der er i tabelform. På hver side er der som regel links til mere detaljerede oplysninger om de enkelte broer.

Ponts de France er en gennemgang af brobygningens historie i Frankrig med mange eksempler på brotyper, billeder og links til beskrivelser af historiske broer.

Fortegnelse over broer i Frankrig, som er beskyttede som nationale monumenter. Fortegnelsen er sorteret alfabetisk efter departement og bynavn.

Fortegnelse over romerske broer i Frankrig (siden indeholder også romerske broer i resten af Europa, Nordafrika og Asien).

Fortegnelse over franske broer omfatter mere end 200 historiske broer. På en supplerende fortegnelse findes et mindre antal nyere broer, som er interessante på grund af deres arkitektur. Begge fortegnelser er i tabelform, hvor det er muligt at sortere indholdet. Begge fortegnelser indeholder links til sider med detaljerede oplysninger om hver enkelt bro.

20 berømte broer i Frankrig er en side om de 20 broer i Frankrig, som man bør besøge mindst én gang i sit liv. Listen omfatter gamle og nye broer af historisk eller turistmæssig værdi.

Fortegnelse over kanalbroer i Frankrig er en fortegnelse over broer, som fører en sejlbar kanal over en dal eller et vandløb. Fortegnelsen er sorteret efter departement og med links til sider med detaljerede oplysninger om hver enkelt pont canal. En af de ældste blev bygget i forbindelse med konstruktionen af Canal du Midi (1666-81).

Der er kun bevaret én hængefærge i Frankrig, nemlig Pont transbordeur de Rochefort ved Frankrigs Atlanterhavskyst, som blev indviet i år 1900.