UNESCO World Heritage Bridges
UNESCO World Heritage Bridges
ICOMOS Context for World Heritage Bridge er en publikation fra 1996, som beskriver kriterier for, at en bro kan henregnes til verdens kulturarv. Publikationen indeholder desuden en gennemgang af brotyper og byggematerialer, en liste over potentielle verdens kulturarv-broer samt en omfattende litteraturliste. Følgende vejbroer er p.t. optaget på UNESCO’s World Heritage list:
Bosnien-Herzegovina
Den gamle bro i Mostar
Den gamle bro i Mostar og dens omgivelser blev optaget på UNESCO’s liste i 2005. Broen, Stari Most, forbinder byen Mostars to bydele. Broen blev ødelagt i 1993 under borgerkrigen i det tidligere Jugoslavien, men genopbygningen begyndte umiddelbart efter krigens afslutning. Den blev genåbnet i 2004. Der er indrettet et museum om den historiske bro og dens genopbygning i det nærliggende Tara tårn.
Mehmed Paša Sokolović-broen
Mehmed Paša Sokolović-broen over floden Drina i Visegrad blev opført mellem 1571 og 1577. Læs mere om dens historie på Wikipedia og på det lokale turistkontors hjemmeside. Den er bl.a. kendt fra Nobelpristageren Ivo Andrićs bog “Broen over Drina” (1945).
Frankrig
Pont Saint-Bénézet
Pont Saint-Bénézet og Avignons historiske centrum blev optaget på UNESCO’s liste i 1995.
Pont du Gard
Pont du Gard er en romersk akvædukt, som forsynede byen Nîmes med vand. Det er den højeste og bedst bevarede romerske akvædukt og et enestående eksempel på romernes tekniske formåen. Man mener, at den er bygget i midten af det første århundrede e.Kr. I 1740’erne blev der tilføjet en moderne tilbygning i form af en vejbro ved siden af akvæduktens nederste etage. Den er nu lukket for motoriseret trafik. Læs mere på Pont du Gards officielle hjemmeside: Site du Pont du Gard. Hvis du er interesseret i romerske akvædukter, er her et par gode hjemmesider: Roman Aqueducts og Roman Aqueducts Project (dette link er ikke aktivt p.t. (november 2017)).
Spanien
Puente de Vizcaya
Vizcaya-broen – Puente de Vizcaya – over Nervión-floden ved Bilbao blev indviet i 1893. Den er ikke en bro i egentlig forstand, men verdens ældste eksisterende hængefærge. Der findes flere hængefærger i Europa, bl.a. under Rendsburger Hochbrücke, der fører jernbanen over Kielerkanalen ved Rendsburg. Som et kuriosum kan nævnes, at man på et tidspunkt overvejede at bygge Lillebæltsbroen som en jernbanebro med en hængefærge til biler. Læs mere herom på Middelfart Museums side om Lillebæltsbroerne.
Tjekkiet
Karlsbroen
Karlsbroen og Prags historiske centrum blev optaget på UNESCO’s liste i 1992. Læs mere om broen her: Karlsbroen (fra tysk Wikipedia). Dette er den grundigste beskrivelse af broen, bortset fra den tjekkisksprogede version, som også indeholder flere referencer og litteraturhenvisninger.
United Kingdom
The Ironbridge
Ironbridge Gorge er symbolet på den industrielle revolution. Stedet blev optaget på UNESCO’s liste i 1986. The Ironbridge er verdens første bro udført af støbejern. Ironbridge spænder over floden Severn ved Coalbrookdale i England. Den blev indviet i 1779. Broens hovedfag bæres af en række halvcirkelformede buer med spændvidder på ca. 30 m. Den indvarslede en ny epoke i brobygningens historie, og i de følgende år skulle den blive fulgt af tusindvis af broer i støbejern, smedejern og stål. I forbindelse med 200-års-jubilæet blev Ironbridge smukt restaureret, og den fremstår i dag som museum. Læs mere om Ironbridge og dens museer mv. på siden Ironbridge – Birthplace of Industry.
The Forth Bridge
The Forth Bridge. Tre broer krydser Forth-fjorden ved Queensferry nær Edinburgh i Skotland. Den ældste Forth Bridge blev åbnet i 1890. Det er en cantilever jernbanebro, som blev optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv i 2015. De to nyere er vejbroer – en hængebro, Forth Road Bridge (åbnet i 1964) og en skråstagsbro, Queensferry Crossing, som netop er indviet (september 2017). Læs mere om alle tre broer på websiden Forth Bridges.
Pontcysyllte
Pontcysyllte akvædukt og kanal blev optaget på UNESCO’s liste i 2009. Pontcysyllte Aqueduct (på walisisk: Traphont Ddŵr Pontcysyllte) er et af Thomas Telfords hovedværker. Byggeperioden strakte sig over 10 år (1795-1805). Den var en del af Ellesmere Canal, der forbandt floderne Mersey og Severn. Læs mere om akvædukten på engelsk Wikipedia.
Se den samlede liste over verdens kulturarv her: World heritage List