Ordet ”pilgrim” har rødder i det latinske peregrinus, som betyder “en person, som bevæger sig gennem markerne”, dvs. en fremmed. Udtrykket blev i den tidlige kirke knyttet til de mennesker, der søgte mod Rom for at besøge apostlen Peters grav. Disse besøgende hørte ikke til byens faste befolkning – og var derfor fremmede.
Pilgrimsrejser til hellige steder er kendt i de fleste religioner. Læs f.eks. på engelsk Wikipedia: Pilgrimage (en mindre udførlig dansk version kan ses på siden Pilgrimsfærd).
VEJHISTORIE nr. 21/2016 handler om pilgrimsrejser og pilgrimsruter.
Oprindeligt foretog man en pilgrimsrejse
- for at vise sin tro,
- som en bodshandling,
- eller i håb om at blive helbredt for lidelser.
I vore dage foretager mange en pilgrimsvandring for at opnå selverkendelse og indre ro efter en personlig krise – eller som en fysisk udfordring og kulturel oplevelse.
I gamle dage foretog man som regel pilgrimsrejser til fods – derved opstod der i tidens løb et antal pilgrimsruter til de mest besøgte valfartsmål. Her er et udvalg. Læs også mere på de enkelte landesider. I dag vandrer de fleste på pilgrimsruterne, men mange cykler eller rider. De betragtes dog ikke som ægte pilgrimme.
Du kan læse mere om pilgrimsvandringer og de vigtigste kristne pilgrimsmål på siden pilgrimsvandring.dk.
Danmark
I Danmark var Odense Domkirke, Skt. Knuds Kirke med Knud den Helliges grav et pilgrimsmål i den sene middelalder. Bogen Pilgrimsture i Danmark – Vandreoplevelser langs Hærvejen, Klosterruten med flere er en praktisk guide til vandreture og oplevelser langs de danske pilgrimsruter.
Norge
Olav den Helliges grav i Nidarosdomen i Trondhjem har været det vigtigste pilgrimsmål i Norden siden kong Olavs helgenkåring i 1031. Flere pilgrimsruter – St. Olavsvegene – fører gennem Norge til Trondhjem.
Sverige
Den hellige Birgitta grundlagde et kloster i Vadstena i 1346 og oprettede Birgittinerordenen i 1370. Året efter hendes død i 1373 blev hendes jordiske rester ført fra Rom til Vadstena. Birgitta blev helgenkåret i 1391. Vadstena var et vigtigt valfartssted i 1400-tallet. Nu er byen hjemsted for Pilgrimscentrum Vadstena. På centrets hjemmeside og hos Riksförbundet Pilgrim i Sverige er der flere oplysninger om pilgrimsruter i Sverige.
Frankrig
Alle pilgrimsruter til Santiago de Compostela, som ikke har startsted på den iberiske halvø, passerer gennem Frankrig. De mødes ved overgangene over Pyrenæerne og fortsætter videre i Spanien på den del af ruten, der er kendt som el Camino Francés.
På fransk Wikipedia er der flere artikler om pilgrimsrejser, pilgrimsruter til Santiago de Compostela og pilgrimsruter gennem Frankrig med beskrivelser af ruten og de vigtigste kirker og klostre, som man passerer undervejs.
I Frankrig er der flere hellige steder, som er eller har været mål for pilgrimsrejser. Det mest berømte valfartssted er Lourdes. I dag er der kun få egentlige pilgrimsruter, der har valfartssteder i Frankrig som mål.
Spanien
Den bedst kendte pilgrimsrute til Santiago de Compostela er Camino Francés , men der er flere andre ruter, som udgår fra forskellige steder på den iberiske halvø. Se en oversigt over dem her: Caminos de Santiago en España. Pilgrimsruterne til Santiago de Compostela er optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv. Se mere på siden UNESCO World Heritage Routes.
Portugal
To pilgrimsruter til Santiago de Compostela går gennem Portugal. De udgår fra hhv. Faro og Lissabon.
Italien
Via Francigena (vejen fra Frankrig) er en 1.900 km lang pilgrimsrute, som udgår fra Canterbury i Sydengland, passerer gennem Frankrig, Schweiz og italien og slutter i Rom, hvor et af målene er apostlen Peters grav i Peterskirken. Ruten og dens historie er mest grundigt beskrevet på tysk Wikipedia: Via Francigena. En forlængelse fra Rom til Brindisi – Via Francigene nel Sud – er begyndelsen på pilgrimsruten fra Rom til Jerusalem i Det hellige Land.
Japan
Shikoku 88 siges at være verdens ældste pilgrimsrute fra omkring år 800. Den går rundt på den japanske ø Shikoku og fører forbi 88 af øens vigtigste templer – deraf navnet Shikoku 88. Læs mere om øen på Shikoku Tourism og om pilgrimsruten på Shikoku Henro.
Den danske journalist Mikael Bertelsen har vandret på ruten. Det er skildret i en dokumentarserie fra 2017, som kan ses på dr.dk indtil april 2025. Se Bertelsen på Shikoku 88. Serien er på 10 episoder à ca. ½ times varighed.
Hellige steder og pilgrimsruter i Kii-bjergene er optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv. Se mere på siden UNESCO World Heritage Routes.