Veje i USA

image_print

Route 66 i New Mexico

USA’s vejsystem

US National Highway System (NHS)

er et netværk af overordnede veje, incl. US Interstate Highway System, som går på tværs af USA’s stater og forbinder større byer og strategiske transportfaciliteter.

State Highways

udgør det overordnede vejnet inden for hver enkelt stat.

County og municipality roads

er lokale veje.

Hver af disse vejtyper har deres eget nummersystem.

USA’s vejhistorie

Der findes et meget stort antal sider på internettet, som beskriver det overordnede vejnets historie og hver enkelt vejs historie. De er udgivet og vedligeholdes af forbundsregeringen, de enkelte staters department of transportation, og mange private foreninger og enkeltpersoner, som interesserer sig for vejene og deres historie.

Det er umuligt at nævne dem alle. Derfor er der herunder udvalgt dem, der bedst, mest alsidigt og mest seriøst giver et overblik over USA’s veje og deres historie, og som er gode udgangspunkter for yderligere søgning.

Links

Highway History

History of the US Interstate Highway System

Historic Roads

Historic trails and roads in the United States (fra Wikipedia)

Links til beskrivelser af nogle historiske veje

Route 66

Route 66 var en af de oprindelige hovedveje i U.S. Highway System fra 1926. Den førte fra Chicaco, Illinois til Santa Monica, Californien – i alt 2.448 miles (3.940 km). Vejen mistede sin betydning, da U.S. Interstate Highway System blev udbygget fra 1956. Dele af den blev lokale veje, og nogle strækninger blev helt nedlagt og forsvandt.  Fra 1980’erne blev der oprettet en række Route 66 Associations i USA, som havde til formål at bevare, restaurere og fremme kendskabet til den historiske og legendariske Route 66.

Historic Route 66 er det ældste Route 66 website. Siden indeholder kort over og beskrivelser af vejens forløb samt mange billeder, links og andre henvisninger.

Legendary Route 66 på siden “Legends of America” indeholder også detaljerede beskrivelser af vejens historie, forløb gennem hver enkelt stat, billeder og seværdigheder undervejs.

Route 40

National Old Trails Road – også kendt som Ocean-to-Ocean Highway blev etableret i 1912 og blev i 1926 en del af US Route 40.

Route40.net er en privat hjemmeside, som beskriver vejen og dens historie – stat for stat og etape for etape – samt historiske steder og andre seværdigheder langs ruten.

Highway One

California State Route 1 – også kaldet Pacific Coast Highway – er en mere end 1000 km lang legendarisk turistvej langs Californiens Stillehavskyst. Den mest berømte del er strækningen mellem Los Angeles og San Fransisco. Mod nord fortsætter Highway One i U.S. Route101 gennem Oregon til staten Washington, og mod syd fortsatte den i Historic Highway 101 til den mexicanske grænse syd for San Diego.

Historic trails and roads

En særlig del af USA’s vejhistorie er den, der knytter sig til ruterne, som nybyggerne fulgte, da de drog mod vest. Se en oversigt over dem – og andre historiske veje, som var i brug før etableringen af US Highway System i 1926 her: Historic trails and roads.