Mona Lisa

image_print

 

Verdens måske mest berømte maleri forestiller (også) en vej og en bro. Maleriet er Leonardo da Vincis berømte “Mona Lisa” (La Joconde), som hænger på Louvre i Paris. Det blev malet i perioden 1503-06.

 

Mona_Lisa,_by_Leonardo_da_Vinci

 

Det er indlysende, at vejen og broen ikke er hovedmotiverne, men de kan findes i maleriets mellemgrund:

 

Mona_Lisa_detail_background_left  Mona_Lisa_detail_background_right

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Der har været fremsat mange teorier om, hvem der har været Leonardos model, og årsagen til hendes gådefulde smil. De skal ikke gentages her. Der er også forskellige teorier, om det afbildede landskab er fiktivt, eller om forbilledet er et konkret landskab i Norditalien – og om landskabet, vejen og broen har en symbolsk betydning.

Den fremherskende opfattelse er, at det er et fiktivt landskab, som skal tjene til at skabe dybde i billedet ved at danne overgang mellem hovedmotivet i forgrunden og søen og bjerglandskabet i baggrunden. Landskabet er øde, og vejen og broen er de eneste tegn på menneskelig aktivitet.

Broen er en middelalderlig buebro af sten. En kvindelig kunsthistoriker mener, at forbilledet er broen ved Bobbio. Det skyldes, at der under broens højre bue kan skelnes tallet 72. Dette skulle efter forskerens mening henvise til Ponte Vecchio ved Bobbio, som blev delvis ødelagt i året 1472. Andre mener dog, at tallet 72 blot skyldes tilfældigheder eller revner i malingen.

Det er almindeligt antaget, at broen og vandet i floden under broen er symboler på tidens forløb.

Læs mere om Mona Lisa, detaljerne i maleriet og forståelsen af det på denne hjemmeside fra Louvre: Fokus på Mona Lisa.

 

Kilder: Fransk Wikipedia (herfra er også billederne hentet).