Roskilde Kro

image_print

Lokalhistorikeren Jørgen Nielsen har skrevet en bog med titlen “Roskilde Kro – 500 år ved landevejen”.

Bogen er på 140 sider med 126 illustrationer (sort/hvid og farve).

Bogen koster 150 kr. og kan købes på Lokalhistorisk Samling i Albertslund, Egelundsvej 7, 2620 Albertslund. Se flere udgivelser fra Albertslund lokalhistoriske forening her: Udgivelser.

 

Forfatteren beskriver indholdet således:

Bogen er en beretning om udviklingen fra den første kro til den nuværende brug af kroen ved Roskildevej. Bogen har et afsnit med dokumentation: Kroejere og krobygninger. Der er kildehenvisninger samt person- og emneregister.

Vejen og kroen. Den ene er begrundelsen for den anden. Roskilde Kro har i 500 år ligget ved landevejen mellem hovedstaden og Roskilde. Da vejen i 1770 skulle føres mere sydligt, flyttede kroen med, og nye bygninger blev bygget på begge sider af Marmillods nye Roskildevej. Bogen om Roskilde Kro indeholder også Roskildevejs historie:

  • Ole Rømers milevogn og opmåling af landeveje.
  • Den nyopsatte, restaurerede milesten i Taastrup.
  • Beretninger om landevejens kvalitet gennem tiden med belægninger fra grus til brosten, beton og asfalt.
  • Rejser og trafik fx de kongeliges og de kendtes færden ad landevejen.
  • Roskildevejs udvidelse med nedrivning og genopbygning af krobygninger.
  • Roskildevej som byernes livsnerve, når man skulle færdes på egnen.

Her er en prøve på bogens indhold og udseende (klik på linket): Roskilde Kro – 500 år ved landevejen.

Udvalgte billeder fra bogen (klik på billederne for at se dem i fuld størrelse):

Kort fra 1768 viser den gamle, bugtede landevej (rød streg), hvor den første Roskilde Kro lå. Lidt sydligere er den planlagte, snorlige nye landevej indtegnet. (Efter Jønsson: ”Historien i landskabet”, 2014)

Ved den nye Roskildevej blev der i 1778-82 opstillet milepæle i norsk marmor. De egnede sig ikke til dansk klima, så de forvitrede og blev i 1840’erne erstattet af granitkegler. En af de gamle milepæle er nu restaureret og genopstillet på sin oprindelige plads på Roskildevej mellem Hveen Boulevard og Halland Boulevard. (Foto: J.N. 2016)

 

Kroen i slutningen af 1800-tallet med rejsestald på sydsiden af Roskildevej og krobygninger på nordsiden. En hestevogn med højt hølæs er på vej mod København.

Roskilde Kro 2018 (Foto: J.N.)